Voor altijd zonder jou

Het is 4 mei 2021 en nog altijd is daar het gemis. Het is er elke dag, maar vandaag een beetje meer. Vandaag gun ik mezelf de tijd om stil te staan bij dit gemis en hoe ons dit niet een, maar twee keer kon overkomen. Vandaag mis ik niet alleen jou, maar ook je broertje.

De tijd heeft niet stil gestaan en daar ben ik ook wel dankbaar voor. We hebben intussen een zusje voor jullie gekregen. Zij is nog te jong om te begrijpen wie jullie zijn en waar jullie dan zijn gebleven. Ze weet ook niet nog dat jullie zo ziek waren dat er geen andere keuze bestond dan jullie te laten gaan. Dat verhaal zal de komende jaren elke keer in beetjes aan haar verteld worden. Zo zal ze steeds meer over jullie horen en van jullie leren.

Na 9 jaar is het intense verdriet weg, is de wanhoop verdwenen, maar het gemis is en blijft er altijd. Het zal waarschijnlijk altijd wel aanwezig zijn en blijven. Het heeft me ook veranderd. Ik kan niet meer terug naar ervoor, want degene is er niet meer zo. Ik moet leren leven met degene van daarna, waarin ik gelukkig ook mijn korte herinneringen aan jullie koester, lieve woorden tegen jullie kan zeggen of je gewoon even dichtbij wil voelen.

We kozen bewust voor afscheid nemen in het ziekenhuis, geen afscheidsdienst en geen begrafenis. We deden veel alleen, maar deden wel een kaartje uit waarin we trots over jullie hebben verteld en ook hoe intens ons verdriet is.

Negen jaar later concludeer ik dat het leven is doorgegaan en vooral bij ons de gedachte aan onze jongens nog leeft. Wij moeten hun namen blijven noemen en vertellen dat ze er voor ons voor altijd toe blijven doen. Wij hebben ze hun naam gegeven, zodat anderen hen ook kunnen blijven noemen. Het is toch vooral ons gemis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s