10 jaar later…

Dit jaar 10 jaar geleden was ik zwanger van onze oudste zoon. Een zwangerschap die niet onbezorgd begon en al helemaal niet onbezorgd eindigde.

Na een ziekenhuistraject en een miskraam waren we onverwacht weer zwanger. Alle ellende uit het verleden maakte ons voorzichtig, maar we waren ook blij. We hadden al zoveel meegemaakt, nu zou het toch gewoon goed moeten gaan.

Helaas was ons dat niet gegund en het werd zelfs nog veel erger dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Leek deze zwangerschap eerst ook op een miskraam uit te draaien, ging het daarna de goede kant op en kregen we vertrouwen.

Tot een pretecho net voor de 20 weken…

Die was niet goed, helemaal niet goed. Dus op 30 december zaten wij het onze feestkleding in het academisch ziekenhuis in Utrecht. Daar werd bevestigd wat ons eerder verteld was. Ons kindje was heel ziek, een open ruggetje met alle symptomen die daarbij horen: citroenvormig hoofdje, banaanvormige kleine hersenen, een beginnend waterhoofd en in ieder geval een klompvoetje.

Dan moet je als ouders dus gaan beslissen over de toekomst van je kindje waar je tot in het diepst van je wezen van bent gaan houden.

Op oudjaar viel er voor ons dus niets te vieren, want ons kindje zou wel geboren worden in 2011, maar of dat ook in mei zou gebeuren, was door dit alles zeer onzeker geworden. Geen toost op een goed nieuwjaar, maar intens verdriet en veel onzekerheid.

Na veel extra echo’s en gesprekken met artsen, familie en vrienden weten we het wel, maar toch ook niet. Onze gedachten zijn er wel uit, maar die voeren een ongelofelijke strijd met onze emoties.

Echo’s laten echter zien dat ons kindje niet vooruit gaat, maar eerder achteruit. De vraag is dan ook of we sowieso het einde van de zwangerschap zullen halen.

Daarop nemen we het onmogelijke besluit, maar voor ons de enige juiste keuze. We laten ons kindje gaan uit liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s