“Tijd heelt alle wonden”

Time heals all wounds

Het is een oud gezegde wat door velen uitgesproken wordt. Ik denk dat er een kern van waarheid in zit. Het is echter niet te bepalen hoelang je dan ook de tijd nodig hebt om jouw wond te helen.

Iedere traumatische ervaring laat een grote wond achter. Die grote wond moet gaan helen en dat kost tijd, heel veel tijd. Er komt een hele dunne korst op. Hij is nog zo kwetsbaar en fragiel, dat bij iedere kleine botsing hij weer helemaal opengaat. Dan komen alle emoties en verdriet in een keer weer naar boven en word je weer terug geworpen. Laat het gebeuren. Huil, rouw en ben verdrietig. Het is nodig om de wond te laten helen.

Als de wond na verloop van tijd eindelijk een klein beetje kleiner wordt, blijft er echter altijd de kans bestaand dat hij onverwacht weer opengaat. Als je net denkt dat het weer een beetje beter gaat, dan barst hij weer open. Een kleine ontmoeting, opmerking of gedachte kan daarvan al de oorzaak zijn.

Uiteindelijk wordt die grote wond een even groot litteken. Dat blijft altijd gevoelig als je het aanraakt en ook dan roept het nog steeds de emoties op die je toen ook voelde. De heftigheid en de de duur van de emoties wordt echter minder. Het wordt een blijvende herinnering aan wat je hebt meegemaakt. Het gaat nooit meer weg, maar verweeft zich in je leven.

Tijd heelt alle wonden - nl

3 gedachten over ““Tijd heelt alle wonden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s